Johan Ingebrigtsen* var fødd på Valderhaugstrand i dagens Giske kommune. Foreldra Ingebrigt Olsson Ålesund og Torine Jonsdotter Valset dreiv Ålumplassen under Valderhaugstrand, plassen hadde namn etter tollaren Michael Aalum. 18 år gammel begynte Ålum-Johan, som han vart kalla, at føre båt under vinterfisket. Vel 20 år kom han til Ålesund, var i 1864 til orlogs og begynte i 1866 med bankfiske, som han altså nu [1898] har drevet i en god mannsalder. Først var han 2 år med Ole Thoresen på «Brateggen»; kjøpte derpå «Fursten», som han snart solgte, førte i 7 år «Fursten no 2» for L[ars]. Bakke; fikk derpå «Haabet» fra Ulla. «Haabet» er den første skøite, der blev bygget omtrent efter nutidens fasong; – det var av skipsbygger Hammerås.Tidligere duede det ikke, uten at fartøierne hadde den fæle svenske fasong. Den nye type viste sig imidlertid bedre og mere praktisk.
Med «Haabet» fiskede Ingebrigtsen første året meget godt, – havde 115 daler pr lot netto i vinterfiske og 3000 daler på skøiten i sommerfortjeneste. Dette gav støtet til nybygging av en hel del skøiter. At fisket gikk så opp, kom for en stor del av, at man begynte at drive så meget hårdere enn før. Med «Haabet» brugte de 6 stubber pr. døgn, mens de andre kun brugte 4. Gamle Sande-Johan fant blant andre, at dette var for meget og ytrede, at det var bare noget tøv. Svenskerne derimod kunde ikke længere konkurrere. En stærk kappelyst kom opp; det gjaldt at bli beste fiskeren. «Det var ikke så meget fortjenesten om at gjøre; det er æren, ser De», uttaler Ingebrigtsen. «Det er den samme kappelyst nu og kanskje ennu værre». – I de senere år har Ingebrigtsen ført dampskipet «Forsøg».
Tror de, at dampskipene blir overlegne i fiskebedriften? Det er ikke så godt at sige. Det skal meget til, før driften med dampskip kan lønne sig. Det går så meget ut igjen. Når prisen er så lav som nu, gjælder det at fiske en masse. I fjor gikk det godt an, da havde vi en 50.000 torsk. I år havde vi 30.000; men vi kan ikke klage, da vi tjente så godt på sildefisket i høst. Forresten er det interessant at bruge dampskip. Det er morsomt at man kan komme frem, når man vil, og at man kan beregne tiden; – men det er travligere – blir mer vågster enn på seilfartøier. Det gjælder i fiskerbedriften at ha en god helse og tåle alt. I høst gikk visst 14 dage, jeg ikke kom av klærne.
Har det ikke ofte sett mørkt ut under driften på fiskebankerne? Jo, ofte har det været nokså stygt. Den værste storm, var visst den gang de to svenskeskøiter «Doggeren» og «Springeren» kom bort. I 3 uger lå vi for storm på Storeggen og ikke kunde komme løs. Jeg havde dengang «Fursten» og lå ikke så langt fra «Springeren». Fra kl. 3 om morgenen kunde vi ikke se den for sjøråk. Siden var den forsvunnen. Åtte dage efter samme turen kantrede «Doggeren». Det var ikke en sky på himmelen; men sydveststormen var så stærk; at det stod som en flere favne høi skybanke med sjøråk. Efter 3 ugers forløp kom vi endelig inn til Kristiansund aldeles læns for proviant.
– Værst var jeg ute en gang vi kantrede med båten på banken under en storm. De andre 4, som var ombord, kom sig på hvælvet av båten, der blev fast i linen. Jeg fikk fatt i 2 årer, som jeg fløt på. Da de endelig kom til båten med skøiten og fikk bjerget de 4, var jeg drevet så langt, at de ikke kunde se mig. På en båretopp fikk jeg rakt en hånd i veiret, så de opdagede mig. Da jeg kom ombord, var jeg ikke så svært medtatt. Og så rædd var jeg heller ikke; det var værre med dem som var ombord. Men da jeg lå der og fløt, kom det så for mig, at det var en prøve – en advarsel om ikke at drive på så stærkt. Fra den tid har jeg ikke været værre.
Peter Harham var med mig første året på «Haabet»; han og Elias Skaret og Nikolai Hessen er de likeste, jeg har havt med mig, foruten flere andre utmærket dygtige folk. En sånn som Nikolai Hessen var ikke tung at få til arbeide. Når han blev purret, var han i et nu oppe; og når noget røinte på, var han god å ha.
Jeg vågner nu næsten bestandig ved 3-4 tiden, og det første jeg gjør er at se på veiret.
Ingebrigtsen er nu en økonomisk meget holden mann. Han uttaler, at det ikke er vanskeligt for fiskerne at stå sig godt, når de er ordentlige og ikke henfaller til drikk – «til øllet og ’denne svarte vinen’, som de nu har begynt med».
Johan Ingebrigtsen var gift med Petrine Pettersdotter Skarbø. Dei vart foreldre til minst ni born. Familien budde i Ålesund.
- I kjelda for denne redigerte og tilrettelagde omtalen, Søndmørsposten av 13. april 1898, vert Ingebrigtsen konsekvent nemnd Johan J. Walderhaug. I samsvar med folketeljingar og dødsannonse skriv vi Johan Ingebrigtsen.