Fiskedampskibet «Stat», tilhørende P. Devold, Ålesund, savnes. Det gik ut i forrige uke og såes sidst fredag, da det brukte på Aktivnesset. Tirsdags morgen gik «Bjarne» og «Reidulf» ut for at søke efter «Stat» – men uten resultat. Det er at befrygte, at skibet er gåt under i den sterke nordvest med høi sjø lørdag eller søndag. Det er selvfølgelig ikke utelukket, at skibet kan ha drevet til et avsides sted. Besætningen var 11 mand, hvorav 8 familieforsørgere. (Søndmøre Folkeblad 24.11.1909)
Et rygte om at «Stat» skulde være bjærget hadde igåraftes spredt sig over store dele av byen, men vi må desværre konstatere, at dette rygte ikke medfører rigtighet. Antagelig var rygtet nærmest foranlediget ved at dpsk. «Glimt» kom ind på havnen, og «Glimt» har i mørke stor likhet med «Stat». Siden het det sig, at «Stat» skulde være påtruffet av Bergenskes «Hector», men ved henvendelse til Bergen fik vi vite, at «Hector» ligger i Antwerpen. Det eneste skib av Bergenske, som kunde tænkes ha set «Stat», er «Castor», men det var i havn i går eftermiddag, uten at melde noget sådant. (Søndmørsposten 26.11.1909)
Allikevel «Stat», som blev set søndag? Som våre læsere vil erindre, har vi meddelt, at «Stat» antagelig blev set søndag 7-8 mil nordvest av Rundø. Senere har vi ændret dette derhen, at det sandsynligvis var «Leif Erikson», man hadde set. Nu har vi imidlertid talt med skipper Knut Hanken på «Erkna», som er den, som så omhandlede fartøi. Han mener, at det er overveiende sandsynlighet for, at det var «Stat». Han fortæller, at han ute på feltet var i nærheten av «Trio». Da han søndag mellem kl. 2 og 3 så et dampskib 7-8 mil i nordvest av Rundø, trodde han, at det var «Trio», men efter det, han senere har hørt, kan det ikke ha været «Trio». Heller ikke kan det ha været «Leif Erikson», og da kan det ikke ha været andet end «Stat», mener han. Vedkommende skib lå pådreiet (vinden var da nordostlig), og det hadde trehuk oppe. Der var intet, som tydet på, at der manglet noget. Der sås ingen signaler. Han fik de tanker, sa han videre, at skibet i påvente av, at vinden skulde løie, hadde til hensigt at gå ut igjen. Lignende tanker hadde forresten meddeleren. (Søndmørsposten 26.11.1909)
Dampsk. «Stat»s skjæbne er nu visselig desværre avgjort. Man håpet på efterretninger i det længste. Dette håp skapte antagelig de forskjellige rygter, som de sidste dage har gåt gjennem byen. Et rygte vilde vite, at «Stat» onsdags aften blev slæpt ind til Ålesund. Det var imidlertid kun en forveksling. Et andet rygte fortalte, at skibet var drevet ind i Bergensleden. Dette sidste savner vistnok enhver grund. Nei, desværre, må man nok nu gå ut fra som sikkert at «Stat» og de som var med den ikke er mere. Dette var en sørgelig ulykke hvorved 17 barn under 18 år er blit farløse. 5 av de omkomne var gifte og efterlater sig enker og barn i [s]må kår. De andre 6 var enkemænd eller ugifte. De forulykkedes navne er: Skipper Ths. Græsdal, enkemand. Hustruen døde for nogle uker siden. Han efterlader sig 7 barn under 18 år. Maskinist Johan Hurlen, gift, 3 barn. Fyrbøter Trondsen (ny mand ombord). Stuert Erik Rekdal fra Romsdalen, vistnok gift. Endvidere fiskerne: Karl Kroksethagen, gift, 2 barn. Gunder Salomonsen, enkem. med 5 barn under 16 år. Kristian Svanø, gift på Hareide, såvidt vites 3 barn. Mathias Hovden fra Ørsten, ugift. Ole Brauteset, også fra Ørsten, ugift. Desuten en mand til, som for første gang var med «Stat». Det siges, at det var en norsk-amerikaner, som var med for moro. «Stat», der tidligere hadde været seilfartøi, var træskib og assureret for 20000 kr. – redskaperne var derimot ikke assureret. (Søndmøre Folkeblad 27.11.1909)
«Stat» var bygget som Seilfartøi i Hardanger 1892, omgjordes til Dampskib 1902. Den var assureret i Aalesunds gjensidige 20000 kr. (Kristiansundposten 25.11.1909)