«Isflaamanden» er vel kjendt her paa Nøre Vartdal, og det er ikke af veien om ogsaa folk paa andre steder får høre om ham. Oppe i Aarskogfjeldet ved Vartdal paa et sted, som kaldes Isflaaen, hænder det af og til, at det kommer sprutende ud af blaa fjeldsiden noget som ser ud som røg. Man ved ikke, hvad det er; men det ligger nærmest at tro at det maa være varmt sand[sic] – grumset vand – eller damp. Samtidig som dette spruter ud, høres et stærkt smeld som af et mineskud – forresten af forskjellig styrke. Spruten kan tildels gaa fra fjeldsiden midt bort i dalen, hvad der kan udgjøre et par hundrede meter. Den udsendte straale er saapas tyk, at den kan sees nede ved sjøen – eller henimod en fjerdings vei borte.
Fænomenet høres stadig, naar det er i virksomhed, da fjeldsiden som det gaar ud fra, ligger tæt fremfor gaardene. Det er mest i sommertiden og udover høsten, det gir sig til kjende. Undertiden kan det høres og sees flere gange paa rad; men som oftest gaar det flere uger imellem.
Hver gang man hører «Isflaamanden skyder», som man i bygden kalder det, kan man være ganske sikker paa, at det kommer en uveirstur efterpaa.
Fjeldvæggen, hvorfra fænomenet udgaar, er saa brat, at folk ikke kan komme optil. Oppe paa fjeldet ret over er det fladt, saa det gaar godt an at komme ud paa fjeldkanten og se ned til det mærkelige sted; men der et intet usædvanligt at opdage. Kun sees der flere revner i fjeldet. – Det fortelles, at en mand engang laa og saa udover fjeldkanten, og at «Isflaamanden» med det samme begynte at skyde. Fjeldet rystede da under ham, saa han skyndte sig bort.
Den eneste maade at komme til det mærkelige sted paa, er at fire seg ned fra fjeldkanten ved taug.
At fænomenet har faat navnet Isflaamanden, kommer vistnok af, at folk i gamle dage troede, det boede en mand derinde i fjeldet. – Der gaar forskjellige sagn om det.
Or Søndmørsposten 8. januar 1904
Dette innlegget frå Steina-Johans var svar på ei oppfordring frå Søndmørsposten, som straks føreåt hadde prenta ein notis om eit liknande fenomen i Aure på Nordmøre.