Den ældste nulevende Ålesundsskipper i Storegg-bedriften er Ole Thoresen. Han er dessuten en av de første norske skippere, der deltok i Storeggfisket. Thoresen er født på Hovden i Hareide 15de januar 1829. Allerede 15 år gammel reiste han tilsjøs. Og på sjøen har han siden døiet «mangen dravat».
Først var jeg ute tilsjøs i 6 år. Var derunder med og forliste; blev så bosatt i Kristiansund, hvor jeg ble gift. Derfra for jeg tilsjøs igjen i 14 år. På 11 år var jeg hjemme hos familien i det hele 9 måneder. Tildels var vi hårdt ute. Vi kantret engang med brigg Victoria for Oldervæggen (vest for Stadt). Fartøiet lå på siden et helt døgn. Det var i januar måned. Alt håp syntes ute. Da vi hadde ligget der så længe og var mest forkomne, sendte kapteinen styrmannen fremover med en flaske brændevin, og styrmannen skulde hilse fra ham til avskjed. Et par mand tok sig en liten sup; men de andre vilde ikke se det engang. Enkelte av os hadde ikke ganske oppgitt håpet. Således husker jeg, at vi med stort stræv fikk surret fast en vanntanke, som holdt på at skylles bort. Vi tænkte, at det det ikke var godt at vite, hvad vi kunde trænge. Plutselig oppdager vi land, og da så det stygt ut. Men endelig fikk vi fartøiet inn på en god bugt, hvor vi lå trygt. – Det var også en natt. Å, hvor glad vi var! Kapteinen var fremme til oss flere gange.
Så forliste vi engang senere, da var jeg på en brigg med kaptein Sehuus. Vi lå og drev en morgen i snefok og visste ikke av, før vi var kommen inn i grunnbrottet. Vi kom oss opp på et flatskjær, fartøiet brakk tvers av, og der mistede vi alt hvad vi eiede og havde. Det var på Smøla – nær hjemmet. Efter det vilde min kone ikke at jeg skulde reise ut igjen. Hun mente at det nu havde vært så mange gange efter mig.
Da jeg kom hjem efter forliset, var det ikke en skilling til mat i huset. Gutterne lå og skrek efter mat. Jeg fikk da litt arbeide i Kristiansund. Men jeg kunde ikke slå mig til ro med at gå der i Kristiansund og tjene 1 ort og 8 skilling om dag; – og da måtte man enda ta for halvdelen i varer; vi måtte ta mjøl hos handelsmannen. – Så besluttede jeg at reise til Ålesund.
Jeg hørte det skulde være mere trafikk i Ålesund og bedre om fortjeneste. Jeg havde en søster der, og så var det jo nærmere hjemstedet. Da jeg reiste havde jeg næsten bokstavelig ikke en skilling i lommen. Reisen fikk jeg fritt. Jeg husker at da vi halede inn til Ålesund sang jeg en egte god oppsang, og kapteinen var blitt nokså inntatt i mig, så han ikke engang vilde høre om betaling for reisen.
Jeg kom med en gang inn i Storeggbedriften. Det var dagen efter jeg var kommen til Ålesund. Jeg gikk på gaten og bar på et par stoler forbi Friis’s butikk. Friis, der så at det var en fremmed, kom og spurte hvad jeg var for en kar. Å jeg er en stakkars sjømand, sa jeg. Han spurte med en gang, om jeg kunde rigge en skøite for ham. Jeg svarte, at jeg kunde det. – De kom nettopp da slæpende med Bratteggen fra verftet, hvor den var blitt forlænget. Samme dagen gikk jeg ombord, og siden førte jeg Bratteggen i 27 år.
Det var svenskerne, som dengang havde begynt at drive bankfiske med kun kjændtmenn av norske ombord. Det var næsten umulig at få nordmenn med på bankfiske. Men jeg fikk da samlet sammen et mannskap. Det var ikke videre ansett at være fisker dengang. Det er stor forskjell på nu.
Første turen og første året gikk det godt. Fisk var det nok av, og prisen var bra. Mangen, mangen fisk har jeg været med at bringe til land – gudskjelov.
Driften var langt annerledes enn nu. Det er næsten ikke til at kjenne igjen nu mot da. Først brugte vi liner med svært langt mellem anglerne. Jeg sa da, at det ikke var rimeligt, at fisken var rædd hverandre mer enn andre skapninger. Den gikk selvfølgelig ofte tættere. Vi satte derfor næsten dobbelt så mange angler på linen. Og det viste sig at være meget heldigere. – Svenskerne brugte også små glaskugler på hver kjensle (forsynd). Hvis det ikke ikke var glaskugler på, dudde det ikke. Det begynte vi mer og mer at sløife. Glaskuglerne behøvdes ikke på vår bund.
Peter Harham, Johan J. Walderhaug, Nikolai Skaret, Johan Brandal, Elias Brandal, Sevrin Brandal, Kolbein Kvitnæs og flere yngre fiskere har været med mig. Ja, det blev ikke så vanskeligt at få dygtige folk siden! Snart begynte vi jo også at bruke skøite på torskebankerne under vinterfisket.
Før trodde ingen at sådant gikk an. Jeg kom fra Sørøerne med en fiskelast, og da det var slutt med silden fandt jeg på, at man burde prøve med skøiten på banken. Det værste var at få folk. Men tilslutt narrede jeg med mig et par gutunger; – bagergutter og smedegutter måtte jeg ta med. Vi ankrede med skøiten. Kun en båt havde vi og bare 1000 angler line. Med disse brugte vi hele dagen. Kastede og drog, kastede og drog. Nu bruker skøiterne med 2 a 2,5 tusen angler på hver mann. Men så fikk vi nu igjen det, vi satte, den tiden. Fisken fyldte vi på dækket og ristede den opp efterhvert på Storegg-maner. Det skulde man forresten ha gjort nu også. Bare man vænnede sig til det, lot det sig nok gjøre. Folk fra båtene kom ombord til oss og ble forundret over all den fisk vi havde. Da det blåste opp havde vi ca. 3000. Men et bal var det; folkene manglede fullstændig øvelse. Da vi kom hjem blev man forbauset over resultatet. Den vinter var det ikke veir til at prøve mer. Men siden begynte flere og flere bedriften.
Den 16. april [1898] er det 35 år siden jeg kom til Ålesund og begynte hos Friis. I vinter er det første gang, jeg ikke er med i fisket. Min søn vilde at jeg skulde være hjemme og være egner for dem. Men til sommeren får jeg vel være med igjen. Jeg liker sjøen bedre enn at gå og arbeide på sjøboderne og bli kommanderet. Og noget må jeg jo gjøre på for at klare mig. Hvis jeg vinder, vil jeg bruke sjøen fremdeles.
Ikken en eneste sommer eller vinter har jeg ligget hjemme i de 35 år før nu. Men godt har det gått. Ikke en mann har skadet så meget som en finger under min kommando, og ikke har skuten så meget som komt bort i en sten. Mange spør om jeg ikke vil slutte. Men jeg har lyst fremdeles, og det er mange, som vil ha mig med sig.
Kjelde: Søndmørsposten 6. april 1898. Bilaget «Festnumer». (Språkleg tilrettelagt av Magne Ivar Sætre.)
Skøytene Bratteggen og Skreien var dei fyrste norske fartya som tok del i storeggfisket, sommaren 1863.
Ole Thoresen (1829-1919) var fødd på Rekedal i Hjørundfjord. Foreldra Tore Olsson Eide og Randi Arnesdotter Rekedal budde nokre år på Melset i Sykkylven, før Tore i 1841 fekk bygsla eit bruk på Hovden i Snipsøyrdalen Hareid. Ole var gift med Ingeborg Halset frå Frei på Nordmøre. I Ålesund budde dei fyrst i Skaret, sidan i Skansen.