Meny Lukk

Om bygginga av Vartdalskyrkja

Vartdals Kirke var bygget i 1876. Der hvor Kirken staar var en stor stenrøis støre end nogen anden stenrøis på heile Vartdalstranden, den var videre end heile Kirketomten. De[t] var flere års arbeide at kjøire røisen ned i fjøren. Den var bortkjørt nogle få år før Kirken var bygget. I den østre ende af røisen fant man et Spjut de[t] er der Koren eller sakrestien står. Og et Spjut i den Vestre ende omtrent der hvor trappen ved indgangen ved våknhuset er. Begget spjutene snudde mot hverandre, ligeså fantes 2 øxer og en Krukke. Såvit jeg erindrer var begge Spjutene og en Øxs sent til Bergens Museum.

Den første som snakket Om Kirke her var Kapten Grægersen var veiinspektør han var her og Stikka af veien hvor han skulde oparbeides, naar og sør over Vartdalstranden fra Erdal til Sørevartdal til Enden af Arsetdalveieen. og da Grægersen var her og besigtiger veiarbeidet som var begynt i 1872. Sagde han at nu er denne Veyen en forbud på Kirke på Vartdal. de[t] sagde han flere gange

Fra den tid vart de[t] begynt at tenke på at få Kirke på Vartdal. Da de på Hareide fik høre at de på Vartdal tenker på at få Kirke Skrev de til Kirkedepartamentet at Hareds kirke er så og så dorlig, og da kom Skrivelse fra Departamentet at Kirken skal rivest. og da blir det et Samlet møte på Hareide. men då Svara han Ole Knutsen Myklebust skal Kirken rivast så vil jeg have mine Stokker frå. Da Knut Stokkeland hadde Bygt Anesunds Kirke og var der. Da reiste 5 mand til ham for Aat Oprette Bygge Kontrakt, de[t] var i Januar 1876 de[t] var Johannes Sørevartdal, Johannes Buset, Ole Myklebust, Bernt Rot Og Johannes Nordre Vartdal.

Dette er skrive av sistnemnde, Johannes S. Nørevartdal (1840-1929), på hans eldre dagar. Anesunds Kirke er Hamnsund kyrkje i Haram, den gongen i Borgund prestegjeld og kommune.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *