Meny Lukk

Bufellesskap i fjerne hundreår

På Årset, Vartdalsstranda, bodde Jopefolket og Olafolket i same stue og åt ved samme bord; de to familier holdt seg da ved hver sin ende av bordet. Dette bordet – som visstnok ennu er til på Årset – er laget av en eneste planke.

På Nørevartdal skulde det efter tradisjonen bare være en mann fra først av. Så kom det en familie til i huset. Men det blev dårlig forhold mellem familiene, så den ene syntes han måtte bygge egen stue. Den satte han forresten så nær inn til den gamle, at en kunde hoppe fra den ene dørstokken over på den andre. Gamlestuen eiet de sammen, og da han som bygde ny stue ikke fikk utløsning, fylte han opp sin halvdel med sleder, gårdsredskap o.l., inntil den andre fant det best å betale ham.

Frå Kristian Østberg: «Norsk Bonderett». 1935.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *